viernes, 28 de diciembre de 2018

AGENTS DESTRUCTIUS


AGENTS DESTRUCTIUS

Sense oblidar que l'agent més destructiu per a la fusta és l'home, en tant que parlem de la fusta en servei, formant part d'una estructura, hem de distingir entre: agents biòtics i agents abiòtics.

Els primers engloben diferents organismes que ataquen la fusta, provocant danys de diferent gravetat.

Entre els microorganismes podem diferenciar entre els bacteris i la floridura, dels fongs de podridura. Mentre que els primers provoquen un dany gairebé merament estètic, els segons són capaços de degradar la fusta fins al punt que perda la pràctica totalitat de la seua resistència. Dels tres tipus de putrefacció, la blanca és la menys agressiva, produint un canvi de color en la fusta, mentre que la putrefacció suau i la bruna, desintegren l'estructura interna de la fusta, que perd les seves propietats resistents.

Els insectes són l'altre grup d'agents destructors més agressius. L'atac de major gravetat el produeixen els tèrmits, petites formigues albines que s'alimenten de la fusta, creant autèntiques galeries en el seu interior, al qual arriben a través de túnels de fang que permeten la seua detecció, ja que el dany no és visible des de la superfície de l'element.

Els coleòpters són petits escarabats que també es mengen la fusta, deixant un petit forat circular o ovalat en la superfície de la mateixa, creant petites cavernes en el seu avanç a l'interior de l'estructura.

Finalment, trobem els organismes marins que afecten la fusta en servei en contacte amb aigua salada. El seu atac també pot ser de gravetat, encara que el dany es produeix més lentament que en el cas dels insectes i els fongs.

Entre els agent abiòtics destaca el foc. El dany produït durant un incendi pot ser incomparable a qualsevol altre atac. No obstant això, cal dir que la fusta respon bé davant del foc, ja que la capa carbonitzada que es crea a l'exterior, protegeix la fusta sana, alentint l'avanç del mal, reduint la pèrdua de secció resistent. A més, un dels aspectes més importants és que la fusta sana manté les seues propietats resistents intactes, cosa que no podem dir de cap altre material de construcció.


Nota: Podeu trobar la webgrafia de les imatges al PDF de la unitat didàctica que teniu a la vostra disposició a la pestanya "DOCUMENTS".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.