viernes, 28 de diciembre de 2018

ESTRUCTURA INTERNA DE LA FUSTA


ESTRUCTURA INTERNA DE LA FUSTA

No tota la fusta és apta per al seu ús en construcció. No només cal tenir en compte el tipus de fusta, sinó la part del tronc de la qual procedeix.

Podem distingir quatre parts principals, perfectament diferenciades, en el tronc d'un arbre: la medul·la, el duramen, l'albeca i l'escorça; nomenades d'interior a exterior.

La medul·la és la part central del tronc, el cor, la fusta més vella de l'arbre, la qual no serveix per al seu ús en construcció, atès que sol trobar-se afectada per defectes interns habituals, com les fendes, fissures o esquerdes.

El duramen és la fusta que envolta la medul·la, la més antiga, de gran densitat i duresa. És la fusta més apta per al seu ús en construcció gràcies a aquestes característiques.

L'albura és la fusta més jove, corresponent als anells de creixement de l'arbre al voltant del duramen. És una fusta més resinosa. Té menor densitat i duresa, de manera que no arriba a tindre les propietats resistents pròpies del duramen.

L'escorça és la part exterior del tronc. Només serveix, triturada, per a l'elaboració de fustes transformades. Hi ha una excepció, que és el cas del suro, l'escorça de l'alzina surera, que sí que és utilitzada per elaborar gran quantitat de productes de construcció, encara que no elements resistents.

Els troncs utilitzats en elements resistents de construcció han d'estar sans i no presentar defectes interns inherents a la fusta, com són les clivelles, nusos, excentricitats del cor, doble medul·la, exfoliacions...

A la graella podeu trobar un resum de l'estructura de la fusta, il·lustracions d'alguns dels seus defectes interns més comuns, així com un esquema dels seus principals constituents i les seues propietats més destacades. Esperem que siga d'ajuda!


Nota: Podeu trobar la webgrafia de les imatges al PDF de la unitat didàctica que teniu a la vostra disposició a la pestanya "DOCUMENTS".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.